Sid Dickens
Poëzie
Mode
Sieraden
Cadeaus
Kunst
Muziek
Judaica
Over Kunsjt
Contact

Over Kunsjt

winkel;

In het nieuws

kunst_noordeland-web_Pagina_1

In het maartnummer van Noorderland stond een prachtig artikel over “Joodse sporen in Meppel, verborgen verleden” met onder andere mijn verhaal. Klik hier om het artikel te lezen.

Medienepost3 Kunsjt Meppel

In De Medienepost jaargang 2 nummer 1 staat een artikel over de winkel. Klik hier om het artikel te lezen.

IMG-20171031-WA0000

Een artikel in de Meppeler Courant over de opname in de winkel voor het programma ‘Geloof, hoop en liefde’.

Over Kunsjt

Kunsjt, de winkel met ‘nesjomme’ aan de Woldstraat 45 in Meppel, bestaat sinds 1998. Eigenaresse Lien Braaf verkoopt in haar winkel zilveren sieraden, joodse kunst, kunstvoorwerpen, bijzondere gebruiksvoorwerpen en unieke kleding.

Met de winkel wil Lien het voormalig joodse hart van Meppel weer sterker laten kloppen. Als je nieuwsgierig bent, kom dan gerust eens binnen.”

 

lien_2

 

Lien Braaf

De winkel van tante Fie, dat was me wat. Als kind ging ik vaak bij haar logeren. Haar voorkamer was omgetoverd tot een winkel waar zij feest- en fopartikelen verkocht. Ze had diverse conversaties met haar klanten en binnen de kortste keren wist ze met name wanneer er een zilveren of gouden bruiloft te vieren vielen.Ze stelde dan voor liedjes te schrijven op bekende melodieën. Hiermee had ze veel succes en vooral plezier. Tante Fie, opvallend gekleed, met rode lippen en rood gelakte nagels was mijn grote inspirator, een levenskunstenares. Als Joodse vrouw had ze de oorlog overleefd zonder haar man en beide kinderen.

Als jong getrouwde vrouw verkocht ik antiek en curiosa vanuit de vensterbank aan de Schutstraat in Hoogeveen. Zeven jaar later verhuisden wij als gezin met 2 kinderen naar Koekange, waar ik een opleiding maatschappelijk werk volgde. Mijn huwelijk was moeilijk en ik besloot na 17 jaar te scheiden….Mijn beroep als maatschappelijk werker heb ik met grote inzet vele jaren gedaan bij verschillende instanties. Toen ik na een aantal jaren een tweede relatie beëindigde, kwam de winkel van tante Fie weer in mijn gedachten en besloot ik de sprong te wagen. Een eigen pand, waarboven ik kon wonen en een piepklein tuintje, dat was wat ik wilde. Met behulp van een zeer dierbare vriend hebben we het zeer oude pand aan de Woldstraat nummer 45 in Meppel omgetoverd tot een paradijsje.

Met heel veel tweede hands kleding en een handje vol zilveren sieraden is de winkel is inmiddels uitgegroeid tot een winkel met veel prachtige zilveren sieraden , bijzonder originele cadeau artikelen en tweedehands kleding, voor de vele liefhebbers.

Wat zijn er toch veel bijzonder aardige mensen. Daar kom je achter als je een klant zo tegemoet treedt, zoals je zelf graag behandeld wilt worden. Wat is het toch een feest , wanneer ik zelf steeds weer opnieuw kadootjes kan kopen voor de winkel, die ik zelf prachtig vind. Ook het uitpakken van de kadootjes is net Sinterklaas vieren vele keren per jaar. Soms zelfs moeilijk meteen weer te verkopen. En dan die schatten van mensen, die me met raad en daad helpen, echt helpen.

Mijn moeder zei altijd: “Gezondheid niets dan gezondheid”.