Sid Dickens
Poëzie
Mode
Sieraden
Cadeaus
Kunst
Muziek
Judaica
Over Kunsjt
Contact

Judaica

Reizend door Israël vind ik de mooiste Jiddische voorwerpen zoals Mezuzah’s (deurpostkokertjes) en Jadjes.

Jadjes worden gebruikt bij voorlezen uit de Thora (de bijbel), op Sjabath (zaterdag).

jadjes

Een Mezuzah is een klein langwerpig doosje met daarin een klein stukje perkament waarop twee passages uit de Thora (het heilige geschift van de Joden) geschreven zijn. Al sinds Bijbelse tijden houden Joodse mensen zich aan het gebod deze kleine doosjes in het bovenste derde gedeelte op de rechterdeurpost te bevestigen van elke deuropening waardoor men een ruimte betreedt. mezuzahszilverHet perkament dient van links naar rechts opgerold te worden zodat het woordje Shaddai aan de buitenkant komt. Sommige Mezuzahs hebben een opening aan de voorkant. Het rolletje hoort er dan zo ingeschoven te worden dat het woord Shaddai door de opening zichtbaar wordt. De bovenkant van de Mezuzah wijst hierbij schuin naar binnen. Wanneer de deurpost hiervoor te smal is wordt de Mezuzah verticaal geplaatst. De Mezuzah wordt door joodse mensen bij binnenkomst en het verlaten van de ruimte aangeraakt.

mezuzahs

Ook heb ik mijn winkel een aantal prachtige Menorah’s. Een menora (Hebreeuws: מְנוֹרָה) is een zeven- of negenarmige kandelaar. Het was het oude symbool voor het Hebreeuwse volk en een van de oudste symbolen voor het Jodendom in het algemeen. De menora symboliseert het brandend braambos dat Mozes zag op de berg Sinaï. De traditionele menora heeft zeven armen. Tijdens het chanoekafeest (ons de kerstdagen) gebruikt men een kandelaar met negen armen, de chanoekia.

menorah

kunsjt_5-klein Uiteraard verkoop ik in mijn winkel ook Davidsterren en Chai’s als sieraad in zilver en goud. Zit uw sieraad er niet bij? Mijn edelsmid kan uw persoonlijke voorkeur in opdracht maken in zilver en goud. 

Op beurzen in binnen- en  buitenland is het fantastisch wanneer ik die bijzondere collectie sieraden vind en de ontwerpers kan ontmoet. Ook voor een Keppel kunt u in mijn winkel terecht.

judaica-diverse

Ook is het mogelijk een handgemaakte Chai of een ander joods sieraad te laten maken door Gera Woudman. Zij maakt de mooiste sieraden op maat. Kom naar de winkel en vraag naar de mogelijkheden.

davidster

Hebreeuwse letter Chet. De beginletter van het leven, Chai leven in verbinding met en vanuit de oorsprong. Door Monique van der Feer

chai_schlderij-426x423